Pradžia Naujienų aptarimas Nauja turistų registracijos tvarka Lietuvoje: ką reikia žinoti?

Nauja turistų registracijos tvarka Lietuvoje: ką reikia žinoti?

Autorius Žavinta Kiliūtė

Vieną gražų rytą, skaitant naujienas, mano dėmesį patraukė skambi antraštė: „Lietuvoje – nauja poilsiaujančių registracijos sistema: verslininkai turės 24 val.” Nors maniau, kad seku šios verslo srities naujienas, apie šį pokytį išgirdau pirmą kartą. Pasirodo, informacijos šia tema dar trūksta, tad trumpai kartu pabandysime peržiūrėti kas tai ir su kuo valgoma.

Nauja turistų registracijos tvarka

Nuo 2024 m. liepos 1 d. Lietuvoje įsigalios nauja turistų registracijos tvarka. Visi apgyvendinimo paslaugų teikėjai turės registruoti svečius Nacionalinėje turizmo informacinėje sistemoje per 24 valandas nuo atvykimo. Tai siekiama efektyviau valdyti turistų srautus ir rinkti tikslesnius statistinius duomenis. Sistema taip pat užtikrins duomenų saugumą ir leis teisėsaugai lengviau gauti reikiamą informaciją.(Delfi)

Kas yra Nacionalinė turizmo informacinė sistema? Ši sistema pasiekiama adresu ntis.lt, o konkrečiai turistų registracija bus vykdoma eturistas.ntis.lt Prisijungti galima per banką, el. parašą, SmartID ir kt. Sukūrus apgyvendinimo įstaigos profilį, reikės užpildyti svečių korteles.

Kas renka duomenis? Už procesą atsakingi yra VšĮ „Keliauk Lietuvoje“ ir Nacionalinė turizmo informacinė sistema. Tačiau „Keliauk Lietuvoje“ institucijos puslapiuose detalių apie duomenų rinkimą kol kas nėra.

Ar tai paveiks vius trumpalaikės nuomos administratorius? Taip, ši tvarka taip pat liečia mus visus, nes trumpalaikės nuomos būstuose taip pat priimami turistai ir keliautojai.

Informaciją apie asmenis, kuriems suteikiamos apgyvendinimo paslaugos, privalo pateikti visi apgyvendinimo paslaugų teikėjai, nepriklausomai nuo teikiamų paslaugų rūšies – tiek klasifikuojamąsias (motelio, kempingo, svečių namų, viešbučio), tiek neklasifikuojamąsias (jaunimo nakvynės namų (angl. hostel), kaimo turizmo, poilsio namų, privataus apgyvendinimo, sanatorijos apgyvendinimo, turistinio laivo apgyvendinimo, turistinės stovyklos) paslaugas teikiantys fiziniai ir juridiniai asmenys. (NTIS)

Kokius duomenis reikės pateikti? Anksčiau Statistikos departamentui reikėjo pateikti turistų skaičių, šalis ir nakvynių skaičių. Dabar bus renkami ir asmeniniai keliautojų duomenys, tokie kaip gimimo data ir asmens dokumento numeris.

Elektroninė svečio kortelė atrodo taip:

Spausdinimui paruošta kortelė:

Daugiau informacijos apie informacijos pildymą: informaciniame sistemos vadove bei DUK.

Kaip tai veiks praktiškai? Kadangi dauguma svečių naudoja self-check-in funkciją, spausdintų kortelių naudojimas nėra praktiškas. Optimaliausias variantas – siųsti nuorodą į svečio kortelę internetu. Nuorodą bus galima sugeneruoti sistemoje kiekvienam svečiui atskirai.

Didžiausias iššūkis – informacijos trūkumas svečiams. Nusiuntus prašymą užpildyti svečio kortelę, svečias gali nesuprasti, kodėl tai būtina, ir nepasitikėti sistema. Informacijos trūkumas gali sukelti nesusipratimų ir abejonių.

Štai pavyzdžiui, jei ieškau informacijos apie ispaniją, į paprastą klausimą gaunu tokį atsakymą.

Pakeitus Ispaniją į Lietuvą, nieko panašaus nerandu. Tad būtent ši dalis – svečių nepasitikėjimas – gali tapti rimtu iššūkiu.

Kitas smulkus niuansas – kolkas nematau anglų kalbos. Tai nei DUK svečiams paskaityti, nei informacijos, nei anketos ko gero nepavyks nusiųsti.

Klausimai NTIS ir jų atsakymai

Pagrindiniai man kylantys klausimai, kuriuos dabar kaip tik ir išsiunčiau į NTIS. Gal ir iš emocijos parašyti, jei kas gali labiau teisiškai suformuoti – rašykit jiems irgi – kuo daugiau atsakymų turėsim, tuo lengviau kvėpuosim 🙂

Papildymas. Sulaukiau atsakymų ių NTIS atstovo. Pridedu atsakymus po klausimais.

Ar yra paruošta atmintinė/ informacija atvykstantiems, turistams (anglų kalba), jog visose apgyvendinimo vietose reikės pateikti asmens duomenis, įskaitant ir kitų žmonių atvykstančių kartu?  – Šio klausimo mintis, jog mes galime prašyti užpildyti anketas, tačiau jei svečias neturi informacijos atvykstant, nėra oficialaus pagrindo, „pasigooglinęs” nemato oficialios informacijos, jog Lietuvoje to prašoma, gali laikyti tai pertekliniu prašymu, nuomotojų išsigalvojimu.

NTIS atstovo atsakymas: Ne tokios atmintinės neturim, bet matom poreikį jos parengimui.

Ar NTIS sistemoje yra DUK svečiams anglų kalba? – Nepavyko rasti.

NTIS atstovo atsakymas: Šiuo metu DUK‘as yra tik LT kalbą, bet artimiausiu metu planuojame pakleisti puslapį su anglų kalba.

Ar NTIS sistemoje svečiam sugeneruotos nuorodos galės vesti į anketas kitomis kalbomis? Anglų, rusų? Pavyzdžiuose matoma tik LT kalba.

NTIS atstovo atsakymas: Turistų kortelės yra realizuotos dviem kalbom LT/EN

Ar bendraujama su URM, jog informacija apie reikalavimą būtų pateikta ten, kur labiausiai prieinama svečiams.

NTIS atstovo atsakymas: Kiek žinau, nebuvo kalbėta apie jų įsitraukimą į informavimą. Dėkui už minti, bandysiu ja išvystyti.

Ar yra užmegztas ryšys su Booking, Airbnb – pagrindinėmis platformomis, per kurias svečiai užsisako nakvynės, dėl naujos tvarkos dalies, jog negavus asmens duomenų, nuomotojai galės nesuteikti paslaugų. Šiuo metu toks atsisakymas garantuotų būsto pašalinimą iš platformų ir verslo žlugimą, nes tai nėra numatyta sutartyse. Airbnb renka šiuos duomenis savo sistemose, ir pasitikėjimo principu nėra prašoma duomenų iš svečių, nes iškilus nesklandumams, juos teisėsaugos įstaigoms teikia tiesiogiai Airbnb.  Esant užmegztam bendradarbiavimui tarp institucijų, galbūt šiuos duomenis jums galėtų pateikti tiesiai Airbnb? Tokios platformos prisitaiko prie vietinių įstatymų (pvz., puikiai išspręstas „pagalvės” mokesčio surinkimas, tačiau, žinoma, reikia įdėti darbo.

NTIS atstovo atsakymas: Su platformų atstovais buvo bendraujama, bet šiai dienai neturim sprendimo kaip realizuoti duomenų gavima iš ten, nes platformoje nėra visų duomenų, reikalingu kortelės užpildymui

Ar yra numatoma atsakomybę dėl duomenų surinkimo/pateikimo padalinti lygiai atvykstantiems svečiams ir juos priimantiems? Šiuo metu numatytoje tvarkoje skamba mintis, jog nuomotojai privalo rinkti duomenis, tačiau atvykstantys svečiai jų pateikti neprivalo.

NTIS atstovo atsakymas: Duomenis yra privaloma pateikti remiantis Lietuvos Respublikos turizmo įstatymo 32 straipsnio 3 dalimi. Asmens duomenys tvarkomi keliautojų ir turistų apskaitos ir 1990 m. birželio 19 d. Konvencijos dėl Šengeno susitarimo, 1985 m. birželio 14 d. sudaryto tarp Beniliukso ekonominės sąjungos valstybių, Vokietijos Federacinės Respublikos ir Prancūzijos Respublikos Vyriausybių, dėl laipsniško jų bendrų sienų kontrolės panaikinimo įgyvendinimo 45 straipsnio 1 dalies b punkte nurodytais tikslais.   Nepateikus turistų registracijos kortelėje nurodytų privalomų pateikti asmens duomenų, apgyvendinimo paslaugų teikėjas turi teisę nesuteikti svečiui paslaugų. 

Dėkui NTIS atstovui už atsakymus, kaip suprantu iš klausimų ir idėjų kilo, tad kolegos, nebijokit ir jūs dalintis klausimais ir pastebėjimais.

Ką apie šiuos pokyčius manote jūs? Dalinkitės savo nuomonėmis ir patirtimis FB grupėje Lietuvos Superhostai.

Nepraleiskite