Pradžia Patarimai iš patirties Svečių sutikimą keičia išmanios spynos. Kodėl tai geras sprendimas?

Svečių sutikimą keičia išmanios spynos. Kodėl tai geras sprendimas?

Autorius Žavinta Kiliūtė

Svečių sutikimas man ilgą laiką buvo tam tikra atrakcija, malonumas, leidžiantis paplepėti, pasidalinti nuomonėmis, įspūdžiais ir jaustis tarsi aš keliauju po pasaulį neiškeldama kojos iš namų. Tačiau laikai keičiasi ir poreikis turėti daugiau laisvės, patogumo sau ir svečiams nusvėrė poreikį bendrauti bei sutikti svečius gyvai. Jau kuris laikas pas mane visuose butuose įdiegtos išmaniosios spynos. Ir dabar galvoju, jog turėjau tą padaryti gerokai anksčiau.

Tad kodėl spynos be raktų ir leidimas svečiams į apartamentus patekti savarankiškai yra geras sprendimas?

Sutaupo laiko

Laikas = pinigai. Kad ir kokia tai būtų nuvalkiota frazė, bet mūsų laikas iš ties yra brangus. Norint gyvai sutikti svečius, reikia itin gero planavimo ir komunikacijos iš abiejų pusių. Ir net gerai planuojant vis tiek kas nors nepavyksta.

Svečias nežino kada atvyks. Svečias atvykęs į šalį neturės mobilaus ryšio. Svečias atvyksta nepranešęs ir skambina jau stovėdamas prie durų.

Nežinant kada svečias atvyksta apsunkina tos dienos popietės planavimą – negalima užsirašyti manikiūrui, pas kirpėją, pas gydytoją ar skirti pasimatymą 🙂

Net jei ir žinau apytikslį laiką ir svečias praneša prieš pusvalandį, svečias gali atvykti anksčiau arba atvykti vėliau, nes pvz., traukinys vėluos, svečio navigacija nuves į kitą miesto galą ir pan. Tad norint būti gera šeimininke privalau atvykti 10 min anksčiau sutarto laiko ir dar būna, kad galiu pralaukti visą valandą to „jau tuoj atvykstu“. O kur dar svečiai kurie atvyksta po vidurnakčio… O jei į visus butus svečiai atvyksta tuo pat metu?…

Taigi svečių sutikimas gyvai atima labai labai labai daug laiko ir gali kelti stresą.

Turint elektronines spynas, nereikia su niekuo derintis, nieko laukti, tiesiog nusiunčiu kodą bei instrukcijas ir viskas – popietė laisva, o svečias įeina kada nori.

Mažiau streso svečiams

Savarankiškas įėjimas į apartamentus tai ne tik mažiau streso ir daugiau laisvo laiko šeimininkui. Tai privalumas ir svečiui.

Svečiai kartais taip pat turi savų planų ir reikalų ir jie nežino ką atsakyti į klausimą kada atvyks į apartamentus. Galbūt atvykstant jie neturės ryšio(šiais laikais irgi būna). Arba svečiai visai nenusiteikę kalbėtis, o yra alkani, pikti, suliję arba jau visą pusvalandį svajoja apie prisėdimą ant tualeto, o čia kažkokia šeimininkė dar plepėti susiruošė…

Galimybė savarankiškai įeiti atpalaiduoja svečius, suteikia jiems galimybę keisti planus pagal situaciją ir ramiai atvykti kai jiems bus patogu.

Kitoks pirmas apartamentų įspūdis

Kuomet šeimininkas sutinka svečią, pirmas įspūdis sutelkiamas į šeimininką. Tuo tarpu kai svečias pats savarankiškai įeina į apartamentus, jis kitaip priima šią vietą. Tai suteikia svečiui privatumo  bei leidžia autentiškai reaguoti į aplinką, į įvairias apartamentų detales, dekorą bei paliktas smulkmenas.

Sutikdama svečius visada paminėdavau pagrindines taisykles ir informaciją. Pavyzdžiui, kur parašytas interneto slaptažodis, kur galima ir negalima rūkyti, kur padėta atsarginė patalynė arba kaip reguliuoti šildymą. Tačiau daugeliui svečių tai pro vieną ausį įeina, pro kitą išeina ir jau po 10 min nuo mano išėjimo jie siunčia žinutę ar skambina su klausimu, kurio atsakymą jiems ką tik padiktavau.

Todėl geriau turėti išsamios informacijos segtuvą su atsakymais į visus galimus klausimus, nei kad skirti kelias minutes tos informacijos pateikimui žodžiu gyvai.

Parodomas pasitikėjimas svečiu

Svečiai jaučiasi pamaloninti, kad jais pasitikima ir suteikiama galimybė įeiti patiems. Žinoma, šis jausmas realus tik tol, kol išmanios spynos ir savarankiškas įsiregistravimas dar nėra visur „by default“ pagrindinis pasirinkimas.

Svečius, kurie užsako privačiai (ne per Booking ar Airbnb) ir dabar pirmą kartą sutinku gyvai, bet sekančius kartus, jei atvyksta vėl, taip pat stengiuosi įleisti savarankiškai su sutarimu, jog pinigus paliks išvykstant arba perves pavedimu. Kol kas niekas neapgavo.

Didesnis saugumas

Išmaniosios spynos tai ne tik galimybė įleisti svečius savarankiškai. Savarankiškai galima leisti įeiti svečius ir naudojant kitus būdus – padėti raktus po kilimėliu, palikti ant durų staktos, įdėti į raktų dėžutę. Tačiau išmanios spynos be raktų turi išskirtinį privalumą – kiekvienam svečiui suteikiamas unikalus kodas, kuris galioja tik jo viešnagės metu. Niekas neturi raktų, neturi galimybės pasidaryti raktų kopijų ir pan. Tai suteikia didesnį saugumą tiek man, kaip šeimininkei, tiek svečiams.

Jei perėjimas prie savarankiško svečių įėjimo dar kelia nerimą

Vienas iš dalykų, kuriuos kolegos iškėlė kaip privalumą sutikti svečius gyvai yra Face Control. Ir tas ko gero aktualu tam tikrose srityse, pavyzdžiui, apartamentuose kurortuose, kur žmonės atvyksta „nutrūkti nuo grandinės“. Tačiau mano mieste tokių nėra ir per daugiau nei 7 metus man tas Face Control nebuvo labai aktualus. Žmonės kurie užsako per Booking ir Airbnb paprastai iš veido niekada neatrodydavo nepatikimi, o jei atrodydavo, tai pačiai tik nervai bereikalingai įsitempdavo, o ryte rasdavau butą tvarkingą.

Kitas dalykas – svarbu palaikyti ryšį su kaimynais, jie turi turėti telefono numerį. Jei kažkas vyksta bute ko neturėtų būti, kaimynai turi turėti galimybę įspėti. Ir ši taisyklė nepriklauso nuo to, kokiu būdu svečias įėjo į butą.

Galiausiai, esama svečių, su kuriais prieš atvykstant užsimezga kontaktas ir tuomet jei yra noras, atsiranda ir galimybės susitikti, išgerti kavos, pasivaikščioti mieste ar pereiti vietines kavines. Tad  galimybės pažinti pasaulį nedingsta iš akiračio, net ir pasirinkus išmanias spynas 🙂

Beje, visai neseniai rašiau apie kriterijus spynai, tad jei kol kas patys renkatės, gal pravers: 5 kriterijai, kuriais vadovaujantis rinkausi išmaniąją spyną apartamentams

Nepraleiskite