Pradžia Nuo ko pradėti? 5 dalykai, kuriuos reikia apsvarstyti prieš užsiimant trumpalaike nuoma

5 dalykai, kuriuos reikia apsvarstyti prieš užsiimant trumpalaike nuoma

Autorius Žavinta Kiliūtė

Turint omeny dabartinę sumaištį NT rinkoje, kai butai parduodami dar nespėjus architekto parašui ant projekto nudžiūti, netrukus į rinką galimai įsilies daugiau trumpalaikės nuomos butų. Nebent vis dar tęstųsi pandemija ir visi investuotojai liktų prie sąlyginai saugesnės ilgalaikės nuomos, nei žengtų į trumpalaikę.

Bet kokiu atveju, jei esate tie, kurie galvoja ką reikės daryti su nusipirktu investicijai butu, paveldėtu močiutės būstu ar sodyba kur nors gražioje vietoje, ir galvojate apie trumpalaikę nuomą, tuomet „nudžiuginsiu“ – nėra viskas taip paprasta, reikia daug ką apsvarstyti.

Kaip tik neperseniausiai kalbėjausi su pažįstamais, kurie svarsto galimybę nuomoti įsigyjamą butą trumpalaikei nuomai dėl tikėtina didesnių pajamų, tačiau patys nėra dideli keliautojai ir nėra naudojęsi Airbnb tipo būstais. Tokie pokalbiai ir žmonių užduodami klausimai leidžia vėl iš naujo pažvelgti į tai ką veikiu, į rutiną ir kasdienybę. Taip ir susidėliojo šie patarimai arba labiau minčių ir svarstymų kryptys – apie ką pagalvoti planuojant užsiimti trumpalaike nuoma?

Neįsivaizduokite, o išanalizuokite rinką ir konkurentus

Visi nuolat ką nors girdime – taksistas pasakoja, prie gretimo staliuko kavinėje diskutuoja, draugai kalba. Dažniausiai „kabina“ nuogirdos, jog tai pelninga sritis. O bet tačiau informacijos nuotrupos nėra pakankamas kiekis informacijos, suprasti kas iš tikro vyksta trumpalaikės nuomos rinkoje. Tad jei svarstote užsiimti trumpalaike nuoma, pirmiausia atsisėskite ir realiai išanalizuokite situaciją savo mieste ar savo rajone.

Atsiverskite Airbnb.com ir Booking.com, peržiūrėkite visus savo mieste ar savo rajone esančius trumpalaikės nuomos būstus. Štai ką turite jau žinoti išnagrinėję situaciją:

  • Vidutinė paros kaina.
  • Kokio tipo, dydžio būstų daugiausia nuomojama.
  • Kokie traukos taškai mieste.
  • Kokias pastabas atsiliepimuose išreiškia svečiai.

Komentarai yra labai gera erdvė rinkti idėjas ko reikia svečiams ir ką galite pasiūlyti. Jei tinkamai domėsitės ir išnagrinėsite geriausius bei blogiausius pavyzdžius, tikėtina, jog galvoje savaime susidėlios planas ką galima pasiūlyti svečiams.

Beje, jei būstą perkate būtent trumpalaikei nuomai, o ne bandote pritaikyti paveldėtą ir jau turimą, anksčiau esu rašiusi apie tai į ką atkreipti dėmesį renkantis objektą: Į ką atkreipti dėmesį ruošiantis pirkti butą trumpalaikei nuomai?

Kalbant apie rinkos analizę, turite išsiaiškinti ne tik kiek galite gauti pajamų nuomodami būstą, tačiau ir kiek jums kainuos išlaikymas, kokios bus išlaidos. Ypač jei samdysite tvarkytoją, skalbsite patalynę skalbykloje, o bendravimą su svečiais patikėsite administratoriui. Turite išnagrinėti ir žinoti būsimas išlaidas, kad tinkamai sudarytumėte kainų planą.

Koks jūsų požiūris į svečius?

Užsiimant trumpalaike nuoma, jūs įsileidžiate svetimus žmones į savo namus (nesvarbu, jog juose patys ir negyvenate). Teks sutikti labai skirtingus žmones, susidurti su skirtingomis nuomonėmis, tvarkytis su įvairiais nesklandumais ir problemomis. Trumpalaikė nuoma yra svetingumo srities verslas, tad reikalingas ir tam tikras požiūris į žmones bei situacijas.

Itin svarbus pasitikėjimas, čia viskas vyksta pasitikėjimo principu, jog žmogus atvykęs į jūsų būstą elgsis jame ir rūpinsis juo kaip savo namais. Mokėjimas bendrauti ir tinkamai komunikuoti su skirtingais žmonėmis taip pat be galo svarbu. Domėjimasis aplinka ir miesto ritmu irgi ko ne privaloma, nes žmonės į šeimininką žiūri kaip į tą, iš kurio galima sulaukti patarimų ir rekomendacijų. Gera nuotaika – privaloma. Nereikia šokti ir dainuoti svečiui, tačiau šypsena (kad ir akimis) bei malonus tonas visada atsiperka.

Žinau žmonių, kurie užsiima trumpalaike nuoma, tačiau yra tie pesimistai zanūdos, kurie į visus žiūri kaip į priešus, kaip į potencialius turto naikintojus, patys yra nemalonūs ir atgrąsūs. Ir paskui klausia, kodėl pas juos neigiami atsiliepimai? Atsakymas dažnu atveju – požiūris į svečius arba „kaip šauksi – taip atsilieps“.

Beje, kažkur seniau esu skaičiusi, jog svečiai linkę palikti būstą tvarkingesnį išvykdami, kai žino, jog čia yra konkretaus sutikto žmogaus namai, nei išvykdami iš viešbučio, kurio savininkas beveidė didelė kompanija.

Kiek laiko galite skirti veiklai?

Didelė dalis žmonių, kurie užsiima trumpalaike nuoma nuolat ir turi daugiau nei vieną objektą, yra laisvai samdomi specialistai, freelanceriai, dirbantys laisvu grafiku ar iš namų, ar esantys vaiko priežiūros atostogose. Tai žmonės, kuriems norint išbėgti valandai laiko dienos metu iš darbo, nereikia to derinti tris dienas su vadovu ir personalo skyriumi.

Norint užsiimti trumpalaike nuoma nuo A iki Z patiems (administravimas, svečių priėmimas, tvarkymas, nenumatytos situacijos), reikia turėti galimybę patiems valdyti savo laiką.

Žinoma, esama daug priemonių, kurios gelbėja net ir turint ribotą laisvą laiką. Yra raktų dėžutės bei kodinės spynos, kad svečiai įeitų į butą savarankiškai. Galite samdyti valytojus, kurie tarp svečių sutvarkys būstą. Turite susitarimus su atsakingais, greitai atvykti galinčiais santechnikais ir elektrikais, spręsti avarines situacijas.

Tinkamai susidėliojus veiklos schemą ir turint patikimus žmonės šalia, galima susidėlioti darbus taip, jog net gyvenant užsienyje galima administruoti savo trumpalaikės nuomos būstą. Tokių pavyzdžių esama tikrai nemažai, tačiau visą procesą reikia gerai apgalvoti ir susidėlioti veiklos schemą.

Jei galvojama apie tai, kad viską darysite patys, turite turėti omeny, jog tai turės įtakos jūsų gyvenimui ir laisvalaikiui. Būsite labiau pririšti prie namų, savaitgaliais dažniausiai „ištiks“ svečių rotacija, atostogas turėsite arba daryti spontaniškai matydami laisvą tarpą užimtumo kalendoriuje arba planuoti labai iš anksto.

Kuo ketinate išsiskirti?

Kuo jūsų trumpalaikės nuomos būstas bus ypatingas ar kitoks? Kodėl potencialus svečias norėtų peržiūrėti jūsų skelbimą rezervacijos portale ir užsisakyti pas jus, o ne iš didelio sąrašo kitų būstų?

Norint atkreipti dėmesį, reikia išsiskirti. Pasiūlyti kažką, kas pritrauktų potencialius svečius. Pradedant patraukliomis nuotraukomis, išsamiais aprašymais bei optimaliu kainų planu.

Tačiau nėra taip, jog vieną kartą nufotografavus ir aprašius, galima viską ir pamiršti.

Rinka nuolat keičiasi, yra sezoniškumas, atsiranda naujų konkurentų, tad vėlgi, reikia laiko ir energijos analizuojant ir nuolat keičiant ir pritaikant savo skelbimus, norint nuolat būti „ant bangos“ ir pritraukti potencialius klientus.

Tad norint išsiskirti, turite būti žingsniu priekyje, o tai reiškia laiką domėtis naujienomis, eksperimentuoti, stebėti rinką, sugalvoti viską nors naujo.

Trumpalaikė nuoma nėra ta „nupirkau – išnuomojau“ tipo investicija. Man apskritai neapsiverčia liežuvis sakyti „investicija“, ypač jei viską darome patys. Tai darbas su plačiu veiklos spektru. O norint dirbti, reikia nuolat tobulėti

Rizika ir atsakomybė

Su kiekviena veikla yra ir tam tikra rizika bei atsakomybė, kurią tenka prisiimti. Nors būtų smagu galvoti tik apie malonius dalykus, tokius, kaip būsto įrengimas, interjeras, dekoras ir gaunamos pajamos, realiai reikia apgalvoti nuostolius ir išlaidas bei, svarbiausia, netikėtas situacijas. Reikia būti pasiruošus viskam.

Pirmiausia, prevencija, ką galima padaryti dabar, kad:

  • Neaplietumėte kaimynų,
  • Nekiltų gaisras,
  • Neišmuštų saugiklių,
  • Nenugriūtų spinta
  • ir t.t. (sugalvokit ar iš aplinkinių patirties ištraukit visas įmanomas nelaimes).

Atskiras punktas prie prevencijos turėtų būti draudimas. Nors tai neapsaugos nuo nelaimės, tačiau atsitikus problemai, bent jau padengs dalį išlaidų.

Antra dalis yra greitas problemos sprendimas. Čia dažniausiai praverčia turėti susirinkus visus svarbius kontaktus:

  • Žmogus visų galų meistras („ūkvedys“)
  • Namo pirmininkas, administratorius ar darbuotojas atsakingas už avarinių situacijų sprendimą,
  • Santechnikas 24/7,
  • Elektrikas 24/7,
  • Aplinkiniai kaimynai.

Ir trečia, rizikas reikia numatyti, išlaidas apskaičiuoti ir įtraukti į paslaugos kainą. Jeigu jūs neuždirbsite tiek, kad padengtumėte einamąsias išlaidas ir dar liktų pelno bei lėšų nenumatytiems atvejams, tai tada darote kažką netaip – sugrįžkite į pirmą punktą ir vėl išnagrinėkite rinką.

Ar tai viskas?

Tikrai ne. Yra daugybė dalykų, kuriuos reikia apgalvoti, bet jie jau susiję su gilinimusi į pasirinkimus. kokią sofą pasirinkti, koks draudimas geriausias, ar reikia dušo ar vonios, kiek rankšluosčių duoti svečiui ir pan. Bet apie tai – kitą kartą.

Nepraleiskite